Piasecznia, szkolenie i najprawdziwsze sery!
(tekst/zdjęcia: UG)
---------------------------
W świetlicy wiejskiej w Piaseczni 4 listopada odbyło się szkolenie poświęcone produktom
tradycyjnym, identyfikacji oraz ich upowszechnieniu.
Prelekcję przeprowadził Krzysztof Zaniewski
z Urzędu Marszałkowskiego. Nasz Gość mówił ze znawstwem o rosnącym rynku na produkty tradycyjne, o szansach
na zwiększenie dochodowości gospodarstw rolnych i różnorodnych sposobach wykorzystywania znakomitej jakości
kurpiowskiego mleka.
Po prelekcji czekała na uczestników szkolenia niesłychana gratka.
Krzysztof Zaniewski, mistrz serowarski z Żuław, zaprosił na zajęcia warsztatowe. Ku zdumieniu obecnych Pań i Panów,
powstały wkrótce najprawdziwsze sery, serwatkowe, podpuszczkowe, najprawdziwsze parmezany, znakomite sery fetowe.
Nie zabrakło przypraw i zaskakujących dodatków: czarnuszki, kozieradki, wędzonych śliwek, rodzynek, swojskiego
miodu, żurawiny, suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego. Spotkanie było świetną przygodą. Nad kulinariami
czuwali niezawodni pracownicy Centrum Kultury Kurpiowskiej z dyrektorem Grzegorzem Parzychem na czele. Wszystkiego
doglądała Pani sołtys Renata Zaniewska. Do Piaseczni przybyły gospodynie z Tatar, Czarni, Brzozowej, Krobi, które
osobiście, zasłuchane w instruktażową opowieść pana Krzysztofa, wyprodukowały większość wspomnianych serów.
Spotkanie w Piaseczni zorganizował wójt Dariusz Łukaszewski.
Dziękujemy Panu Adamowi Struzikowi,
marszałkowi województwa mazowieckiego za okazaną życzliwość i sfinansowanie prelekcji oraz warsztatów. Dziękujemy
Pani sołtys Renacie Zaniewskiej, dyrektorowi Grzegorzowi Parzychowi, wszystkim uczestnikom spotkania za zaangażowanie
i aktywny udział w przedsięwzięciu. W szczególny sposób dziękujemy Panom Krzysztofowi Zaniewskiemu i Krzysztofowi
Jaworskiemu za niezwykłą wizytę na Kurpiach.
---------------------------
--------------------------------------------------
::: Kliknij tu, aby przejść do strony głównej
© Urząd Gminy Kadzidło 2015-2016
|